Drönare – vad gäller egentligen?

Regler för drönare

Stort intresse för drönare

De är många privatpersoner som är intresserade av drönare, kanske främst för möjligheterna att filma och fota på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt, inom en rimlig budget. Betydligt färre är dock insatta i vad som gäller för att hålla sig på rätt sida om lagen när man brukar en drönare. Denna gång tänkte jag därför att vi ska titta lite närmare på vad som gäller rent regelmässigt, samt de möjliga påföljderna som kan drabba en om man struntar i lag och ordning!

Nuvarande regler

Regelverket kring handhavandet av en drönare är minst sagt omfattande och för att få fullständig koll på läget så rekommenderar jag faktiskt en annan källa än detta inlägg, även om det också här finns en hel del information att tillgå i ämnet. De finns dock några punkter som jag själv anser är av lite större vikt än andra, även om detta inte ska ses som en uppmaning att strunta i övriga bestämmelser, och dessa är:

  1. Utsatt aldrig någon annan för fara – någonting som jag håller hårt på och som jag anser är oerhört viktigt, vare sig det funnits med i lagboken eller inte. Du ska bland annat alltid undvika att flyga i närheten av andra människor och djur, så en seglats över en folkmassa är exempelvis ett big – no, no!
  2. Tappa aldrig blicken från din drönare – det är viktigt att se till att aldrig flyga iväg så långt ifrån dig själv med din drönare att du inte längre kan se den. Du bör förstå själv varför detta kan vara farligt, men om så ej är fallet, så får du helt enkelt lita på mitt ord!
  3. Vetskap om flygplatsers kontrollzoner – du bör ta reda på kontrollzonen för närliggande flygplatser när du ska ut och flyga med din drönare. Dessa zoner får inte beträdas utan speciellt tillstånd och sträcker sig ibland flera mil ifrån den fysiska flygplatsen.

I övrigt så är har vi även en dom ifrån Högsta förvaltningsdomstolen från 2016, som numera säger att alla drönare med kamera ska räknas som övervakningskameror, vilket betyder att samma lagar gäller för de båda. Detta har fått en rad mothugg från drönarcommunityn då användandet begränsats avsevärt. Även om ingen har för avsikt att bevaka någon annan eller göra någonting annat ljusskyggt, så är det ändå en väldigt komplex frågeställning hur drönarna ska hanteras på bästa sätt, det kan nog nästan vem som helst hålla med om. Regeringen har dock uppe ett nytt lagförslag på bordet eftersom man anser att HFD:s dom slog alltför hårt mot både företag och användarna. Det är med andra ord bara att vänta och se hur allt utvecklar sig, förhoppningsvis till fördel för alla som både älskar att filma och fota med sina drönare.

Straff

Värt att nämna är även att små lagöverträdelser inom drönarkategorin inte direkt är högsta prio hos vårt polisväsende och att anmälningar ofta inte leder någonvart. Du kan med andra ord vara rätt säker på att du kommer undan lagens långa arm, så om du själv känner att du har vitt mjöl i påsen och inte använder din drönare på något sätt som kan skada andra, så får du som individ avgöra hur du vill hantera varje enskild situation på egen hand, precis som mycket annat i våra dagliga liv.

Var skaffar man sig en drönare?

För den som suktar efter en drönare så är dom faktiskt inte alls svåra att komma över. De finns hos de allra flesta teknikföretag, stora som små, men vi rekommenderar någon som verkligen är specialiserade i ämnet för att både få så bra grejer och support som möjligt. Om man är ute efter en drönare med kamera så är det såklart också viktigt att man vet vilka egenskaper kameran ska ha. Det kan ofta också motivera ett något högre pris. Med de sagt så har självklart även många av de större kedjorna relativt bra koll på läget, så det spelar egentligen inte en alltför stor roll vart ni i slutändan vänder er.

Glöm ej bort att det även ska vara roligt att äga en drönare!

När du väl tagit till dig allt som du behöver veta för att hantera din drönare på ett korrekt sätt så får du heller aldrig glömma bort att ha roligt med denna! En drönare är i mina ögon lika mycket en rolig leksak som ett verktyg för arbeta, även om den som vi i detta inlägg varit inne på bör hanteras på ett ansvarsfullt sätt!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*