Varför är majoriteten av alla piloter män?

Manlig pilot

Pilotyrket består till merparten av män

Bland de svenska jobben så är pilotyrket det som är i särklass mest mansdominerat. Anledningarna till detta är många och idag tänkte jag försöka belysa några saker som jag själv tror att detta kan bero på. Det handlar egentligen mest om kvalificerade gissningar, men förhoppningsvis så duger det åtminstone till att underhålla och/eller få er läsare att själva reflektera över den nämnda situationen.

Top Gun-effekten

Det kan på sätt och vis låta oerhört löjligt, men jag är nästan övertygad om att filmen Top Gun och liknande populärkultur som vi alla matas med är en större bov i dramat än vad man först kanske tror. De har spätt på myten om pilotyrket och dess sammankoppling till matchokulturen, där vi helt enkelt lurats att just män är sådana fantastiska piloter (i vissa fall stämmer det såklart!), trots att mycket tyder på att kvinnor i många fall faktiskt är betydligt bättre lämpade för yrket. Det råder med andra ord någon form av skev bild av verkligheten, något som förhoppningsvis kommer att förändras inom de närmaste tio åren, även om chansen är stor att det tyvärr inte kommer att ske.

En typisk manlig dröm

Det är dock så att tanken om att få susa fram igenom molnen och spränga ljudvallen mitt i en actionfylld eldstrid mot andra fiendeplan, är någonting som ett väldigt stort antal män drömt om. Självfallet skulle nog egentligen ingen vilja uppleva detta på riktigt, då det mycket möjligt hade kunnat leda till en alldeles för tidigt död, men att fantisera om ett sådant scenario är ändå högst nervkittlande för ett väldigt stort antal manliga individer. Kanske är det därför det är så pass vanligt som det är med flygrelaterade presenter till män vid speciella födelsedagar och andra högtidsstunder, då det mottas så pass bra av de allra flesta. Här tänker jag på allt ifrån att få spaka ett plan helt på egen hand, till att flyga luftballong, eller fritt sväva fram högt över marken under en skärm. Frågan är hur länge detta romantiserande tankesätt till att flyga kommer att vara förknippat med just män, och när kvinnorna väl får en bättre chans till en bit av kakan.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*